Uniforme Pensioen Aangifte, de nieuwe standaard binnen de pensioen sector

AMSTERDAM - Het is ruim drie en een half jaar geleden dat de eerste Uniforme Pensioen Aangifte (UPA) verstuurd werd naar PFZW. Ondertussen heeft de UPA zijn naam waar weten te maken en is uitgegroeid tot de standaard binnen de pensioensector. Maar wat is de UPA nu precies. De UPA is voor de pensioenfondsen wat de loonaangifte is voor de belastingdienst en het UWV. Op basis van de gegevens uit de salarisadministratie wordt er een bestand opgebouwd, dat periodiek ingestuurd wordt om zo de gegevens die nodig zijn voor de pensioenadministratie door te sturen naar de pensioenfondsen. Vervolgens kunnen de gegevens uit dit bestand eenvoudig door de pensioenfondsen uitgelezen en verwerkt worden.

Het idee om een pensioenformaat te ontwikkelen gebaseerd op de loonaangifte was niet nieuw. Voor UPA heeft de pensioenuitvoerder Syntrus Achmea een exportbestand ontwikkeld waarbij ze de loonaangifte als uitgangspunt hebben genomen. Echter het UPA project geïnitieerd door de pensioenfederatie had als doel om één standaardformaat te ontwikkelen dat door elk pensioenfonds en elke pensioenuitvoerder geïmplementeerd kon worden. Aan de ene kant betekende dit voor de pensioenfondsen dat ze door samen te werken de kosten voor een geautomatiseerde aanlevering konden drukken en voor de werkgevers zou de introductie van de UPA betekenen dat het aanleveren van de pensioengegevens vereenvoudigt zou worden. Met de komst van de UPA breekt eindelijk het einde aan van de eindeloze Excel lijsten en het handmatig overtypen van pensioengegevens. In plaats daarvan worden de informatie elke periode eenvoudig verstuurd met één druk op de knop. 

Tijdens de ontwikkeling van het UPA-formaat stond de samenwerking centraal. Niet alleen de samenwerking tussen de pensioenuitvoerders onderling, maar ook tussen de pensioenuitvoerders en de softwareleveranciers. Door ervaringen te delen vanuit verschillende delen van de markt, samen naar oplossingen te zoeken en elk aspect van de overgang te bespreken van de technische ontwikkeling van het bestand tot aan de communicatie naar de eindgebruikers werd er een fundament gelegd, dat uiteindelijk ertoe heeft geleid dat PFZW als eerste pensioenfonds succesvol de overstap kon maken naar UPA.  Inmiddels zijn we drie jaar verder en hebben meer uitvoerders zich aangesloten bij UPA (APG, PGB, AZL, AGH) en ook voor 2020 staan TKP en Centric in de startblokken om met een aantal pensioenfondsen de overstap te maken.

Met de geleidelijke overgang van de van de bedrijfspensioenfondsen is het verhaal van UPA nog niet voorbij. Ook een aantal (kapitaal)verzekeraars hebben zich gemeld en hun interesse uitgesproken om gebruik te maken van het UPA-formaat en als salarissoftware leverancier kunnen wij dit alleen maar aanmoedigen. Vanuit Nmbrs zijn we inmiddels in contact met Befrank, SBZ en ASR om de aanlevering via het UPA-bestand mogelijk te maken. Befrank is inmiddels zover dat ze klaar zijn om de eerste bestanden binnenkort te ontvangen. Vanuit Nmbrs houden wij deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en proberen wij waar mogelijk te helpen om het UPA-formaat zijn rol als standaard aanlever formaat in te nemen. En wachten wij gespannen af tot het moment dat wij onze eigen pensioengegevens met een UPA-bestand kunnen insturen naar Brand New Day. 

Dankzij de UPA wordt de gegevensuitwisseling gestroomlijnd, voorkomt dubbele invoer en dus ook minder kans op fouten. Koppelingen met pensioenleveranciers zijn slechts een van de meer dan honderd koppelingen die beschikbaar zijn binnen Nmbrs®. Benieuwd welke efficiënte koppelingen er nog meer gemaakt kunnen worden met Nmbrs®? Bekijk onze app-store om kom er achter welke koppelingen het beste bij jouw behoeften passen.

Ga naar de app-store

 

Bron: Nmbrs® - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws