De koopkracht stond ook vorig jaar al onder druk

DEN HAAG - De daling van de koopkracht zette vorig najaar al in toen de energiekosten en prijzen in de supermarkt flink stegen, maar de lonen niet meestegen. Daardoor ging de koopkracht in heel 2021 maar met 0,3% omhoog. Dat is een van de kleinste stijgingen in jaren. Dat meldt het CBS, dat constateert dat vooral pensioengerechtigden er in 2021 qua koopkracht al op achteruit gingen.

Vooral de sterk stijgende energieprijzen in het najaar hadden invloed op de koopkracht. Ruim 60% van de werknemers ging er vorig jaar nog in koopkracht op vooruit, maar voor 75% van de pensioenontvangers daalde de koopkracht, aldus het CBS.

Het statistiekbureau zegt dat de koopkracht verandert door externe ontwikkelingen, zoals prijsstijgingen, de ontwikkeling van de cao-lonen, beleid van de overheid, en door veranderingen in het persoonlijke leven van mensen.

Het CBS schatte vorige maand dat de koopkracht er dit jaar 6,8% op achteruit gaat. Het kabinet heeft daarom een miljardenplan aangekondigd om de koopkracht iets te herstellen.

Laatste nieuws