Alfa sluit ‘laatste jaar’ voor fusie af met stevige groei

Alfa Accountants en Adviseurs heeft het jaar 2023 afgesloten met een netto omzet van 123 miljoen euro, 16 procent meer dan een jaar eerder. De organisatie die aan de vooravond staat van een voorgenomen fusie met ABAB telde eind 2023 1200 medewerkers, een groei van 100 mensen. Het aantal vestigingen steeg naar 35. Deze ‘stevige’ groei werd deels gerealiseerd door de overnames van O-twee en EB Portaal. Het resultaat na belastingen is met 8 miljoen euro lager dan in 2022. Alfa merkt op dat het resultaat uit de verkoop van gebouwen vorig jaar het winstcijfer beter deed lijken dan het eigenlijk was. Daarnaast had de organisatie in 2023 te maken met hoge kosten in het kader van de voorgenomen fusie.  Deze cijfers zijn afkomstig uit het jaar- en impactverslag van Alfa Top-Holding B.V. over 2023.

Arnoud Bosch, lid van de Raad van Bestuur van Alfa licht toe: "We hebben het vorig jaar goed gedaan, maar voor de continuïteit op de lange termijn moet je vooruitkijken", waarbij hij een verwijzing maakt naar de voorgenomen fusie met ABAB die momenteel in een afrondende fase verkeert. "We hebben ons de vraag gesteld: waar staan we over tien jaar, en wat hebben we daarvoor nodig? Er komen veel ontwikkelingen op ons af. De investeringen in digitalisering stijgen, de lat op het gebied van kwaliteit komt hoger te liggen, we hebben de transitie naar duurzaamheid, we willen aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt. Als we goed op al die ontwikkelingen willen inspelen hebben we kritische massa nodig, aldus, aldus Arnoud Bosch." Als de voorgenomen fusie 17 juni een feit is, groeit de nieuwe organisatie, die zal opereren in de markt onder de naam aaff, naar ongeveer 50 kantoren en meer dan 2000 medewerkers.

Personeelskrapte is voelbaar

De krapte aan personeel in de accountancy is ook bij Alfa voelbaar. Waar klanten gemiddeld dertien jaar blijven, maken medewerkers makkelijker een switch. " De arbeidsmarkt is meer in beweging dan een paar jaar terug. Het zit ons nog niet dwars. Maar als we morgen vijftig mensen kunnen aannemen, doen we het meteen. Er is werk genoeg”, vertelt Arnoud Bosch. Mede door de overnames van O-twee en EB Portaal groeide het personeelsbestand in 2023 al naar 1200 medewerkers.

Alfa wil meer transparanter rapporteren

Vanaf het boekjaar 2025 moeten grote ondernemingen rapporteren volgens de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD). Voor Alfa, sinds 2014 B Corp, geldt deze verplichting ook. Sterker nog de organisatie streeft naar een leidende rol, wil transparant communiceren en heeft de afgelopen jaren al stappen gezet om te rapporteren conform CSRD. 

Profileren met duurzaamheidsadvies

Alfa helpt haar 16.000 klanten, die vooral uit het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector komen, ook met duurzaamheidsadvies. Arnoud Bosch: “We benadrukken bij onze klanten het belang van duurzaamheid. Het is niet alleen een ideaal doel, maar ook iets waar de markt steeds meer om vraagt. Het onderwerp duurzaamheid en toekomst gericht ondernemen is een vast onderdeel in onze klantgesprekken. Omdat er vaak investeringen gepaard gaan met duurzaam ondernemen, hebben we sinds 1 februari een strategische samenwerking met subsidieadviesbureau Innovencio.”

Het jaarverslag van Alfa is hier te bekijken: https://impact-en-jaarverslag.alfa.nl/

Meer over


Laatste nieuws