Europese Commissie gaat Europese accountants en consultants aanpakken die Rusland helpen

BRUSSEL - De Europese Commissie wil Europese accountants en consultants aanpakken die Rusland helpen. Daarnaast wil de Europese Commissie binnen een half jaar de invoer van ruwe aardolie uit Rusland verbieden en voor het eind van het jaar die van benzine en andere olieproducten.

"Het Kremlin leunt op Europese accountants, consultants en spindoctors. Dat gaat nu stoppen. Wij verbieden het leveren van die diensten aan Europese bedrijven", aldus commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in een toespraak in het Europees Parlement.

Von der Leyen kondigt ook aan drie grote Russische banken af te willen sluiten van het internationale betalingssysteem SWIFT, waaronder Sberbank, de grootste Russische bank. De andere twee banken zijn Kredietbank Moskou en de Russische Landbouwbank RusAG. Daarnaast wil de Europese Commissie drie grote Russische tv-zenders blokkeren.

De maatregelen zijn onderdeel van het zesde pakket sancties tegen Rusland. "Zo maximaliseren we de druk op Rusland en minimaliseren we tegelijkertijd bijkomende schade aan ons en onze partners over de hele wereld. Want om Oekraïne te helpen, moet onze eigen economie sterk blijven", aldus von der Leyen. De EU-landen beslissen vandaag of ze de voorstellen van de Europese Commissie goedkeuren.

Hongarije en Slowakije, die grote afnemers zijn van olie uit Rusland en tegen de sancties op olie zijn, krijgen volgens bronnen nog wat uitstel.

Laatste nieuws