Aantal bedrijven op recordhoogte ondanks lockdown

UTRECHT - Ons land telde begin deze maand 2.109.363 bedrijven. Nooit eerder waren er zoveel bedrijven in Nederland. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de KVK. Aan het begin van dit jaar waren er nog 2.078.716 bedrijven. Dat er in vergelijking met vorig jaar meer bedrijven zijn, komt met name door het grote aantal starters en relatief weinig faillissementen in het eerste kwartaal van 2021.

In het eerste kwartaal van dit jaar besloten 68.847 mensen om een bedrijf te starten. Dat waren er fors meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Er kwamen vooral veel webshops bij, terwijl er ook in de logistiek veel startende ondernemers waren.

In het eerste kwartaal van dit jaar besloten 38.440 bedrijven om ermee te stoppen. Dit is ongeveer evenveel als in dezelfde periode het jaar ervoor. Met name bij winkels, groothandel en horeca waren er veel stoppers.

Daarnaast waren er 397 faillissementen in het eerste kwartaal. Opvallend is dat het aantal failliete bedrijven in het eerste kwartaal van 2021 bijna is gehalveerd ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. 

Eerder bleek uit cijfers dat vorig jaar een recordaantal bedrijven besloot om ermee te stoppen. Mogelijk hoopte een deel van hen zo een faillissement te voorkomen.

Laatste nieuws