Blog Joris Joppe: We zijn klaar met rekenen

VEENENDAAL - Er zijn best wat accountants die graag willen dat hun klanten wat meer aandacht aan de cijfers zouden besteden. Cijfers bespreken met de klant voelt soms toch een beetje alsof je een tiener richting huiswerk probeert te duwen. 

Maar wat wil je? Als je nog vaak te horen krijgt dat je als accountant of boekhouder wel goed moet zijn in wiskunde. Alsof financieel inzicht de uitkomst is van een simpel proces van robots die met regelmaat balansjes uitspugen. En dat is niet zo gek als we onze mond vol hebben van efficiency, robotisering en we klanten bevragen over bonnetjes en onduidelijke betalingen.

Boekhouding is meer dan debits, credits & BTW percentages

Allemaal belangrijk maar vrij ‘transactioneel’. Uiteindelijk is boekhouding meer dan debits, credits en BTW percentages. Boekhouden, en de rapportages die daaruit komen, gaat om zoveel meer. Over hoe je transacties worden gegroepeerd. Waar de overeenkomsten en verschillen zitten. Welke regels en regelmaat achter de cijfers zit. Hoe transacties zich tot elkaar verhouden en welke trends je kunt onderkennen en voorspellen. Vragen die niets met robots te maken hebben. Maar alles met de kennis van de ondernemer 

Dus nee, administratie en dashboards zijn geen wiskunde. De waarde zit in associëren, interpreteren en groeperen. En niet in het rekenwerk. Administratie gaat over informeren. Informeren over de prestaties van een onderneming/ondernemer. En over filosoferen. Filosoferen over dromen of levensdoelstellingen. En ten slotte over beïnvloeden. Om ondernemers te behoeden voor risico’s. Of juist te inspireren om groot te denken. 

Zo verhoog je de betrokkenheid bij cijfers en doelstellingen.

Dus als je de volgende keer cijfers met de klant deelt, is mijn advies om de boodschap niet te beperken tot “het rekenwerk is klaar”. En of dat nou gaat om een saldibalans of dashboard, in veel gevallen kan er wel een informatieve of inspirerende boodschap bij. Mijn gok is dat dit de betrokkenheid bij cijfers en doelstelling, en daarmee de toegevoegde waarde van de dienstverlening zal toenemen. 

In Visionplanner kan je deze cijfers in een overzichtelijk dashboard presenteren. Met deze dashboards presenteer je je klanten de tussentijdse cijfers die ze nodig hebben om verder te komen. En om een belangrijke sparringpartner te worden moet je weten wat ze belangrijk vinden. Binnenkort organiseren we een webinar over de dashboards in Visionplanner. Kijk je mee?

Meld je aan

 

 

Door: Joris Joppe

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws