KPMG: 'Fintech investeringen nemen in tweede helft van 2020 fors toe'

24-02 10:21 | bron: AccountancyWorld

ROTTERDAM - De investeringen in fintech zijn in de laatste zes maanden van dit jaar wereldwijd fors gestegen. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat KPMG iedere zes maanden uitvoert naar de wereldwijde investeringen in fintech.

In het tweede halfjaar van 2020 werd voor een bedrag van 71,9 miljard dollar in fintech geïnvesteerd. Dat is ruim 50% meer dan het bedrag van 33,4 miljard dollar dat in de eerste zes maanden van 2020 werd uitgegeven. Desondanks kwamen de totale investeringen vorig jaar met een bedrag van 105 miljard dollar lager uit dan in 2019. In dat jaar werd voor 168 miljard dollar geïnvesteerd.

De Amerikaanse markt goed voor 76 miljard dollar aan fintech-investeringen, meer dan 70% van de totale wereldwijde investeringen in fintech. De totale fintech investeringen in de EMEA-regio daalden van 61,5 miljard dollar in 2019 naar 14,4 miljard dollar in 2020. In Europa kwamen de grootste investeringen terecht bij paymentbedrijven en 'challenger'-banken.

Volgens Paul Koetsier van KPMG Fintech Advisory heeft de wereldwijde pandemie de interesse voor het betalingsverkeer in het algemeen en alternatieve vormen van betaling in het bijzonder duidelijk doen toenemen. Koetsier: "Challenger banken komen ook steeds meer in de belangstelling van investeerders omdat zij in toenemende mate opschalen en steeds concurrerender worden. Niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd. De Nederlandse markt ontwikkelt zich tot een aantrekkelijke markt voor vaak technologie-gedreven partijen die zich richten op het aanbieden van oplossingen voor de handel in financiële instrumenten. Brexit en het goede vestigingsklimaat van Nederland geven momentum aan deze beweging."

Gezien de toenemende vraag naar digitale betalingen, contactloze betalingen en e-commerceplatforms, voorziet Koetsier dat fintech-investeringen tot ver in 2021 op stoom zullen blijven. Koetsier: "Het is opvallend dat vooral grote corporates zich meer en meer op de markt roeren. Wereldwijd waren bedrijven vorig jaar goed voor 21 miljard dollar aan fintech-investeringen. De komende jaren zullen de bedrijfsinvesteringen alleen maar toenemen. Steeds meer ondernemingen worden mede door Covid-19 gedwongen om te investeren in nieuwe technologieën en het versnellen van hun digitale transformatie. Naast oplossingen voor payments en nieuwe platformmodellen zullen ook B2B-oplossingen bij investeerders steeds hoger op de agenda komen. Concreet gaat het dan om embedded finance en de 'koop nu, betaal later'-oplossingen. Deze oplossingen worden meer en meer geïntegreerd aangeboden in bredere (platform)proposities."

Dit jaar toename aantal beursgangen

Koetsier verwacht dat het aantal beursgangen dit jaar fors zal toenemen. "Gezien de sterke waarderingen die technologiebedrijven krijgen op de openbare markten, zal de exit-activiteit dit jaar aanzienlijk toenemen, vooral in termen van IPO's. Dit jaar zagen wij al een aantal unicorn fintechs die naar de beurs wilden. We zullen over de hele linie ook een opleving in fusies en overnames gaan zien, nu kleinere fintechs consolideren en gevestigde bedrijven kansen zien om hun inspanningen op het gebied van de digitale transformatie te versnellen."

Ook de grotere fintech-bedrijven ruiken volgens Koetsier kansen om door middel van fusies en overnames te groeien. "Wereldwijd zullen bovendien nieuwe markten voor fintech opkomen. Hoewel de Verenigde Staten de markt blijft domineren, ontstaan er nieuwe fintech-hubs, vooral in Centraal- en Noord-Azië en Zuid-Amerika. 'Crypto-activa' zullen bovendien steeds vaker de boventoon gaan voeren. De snelle ontwikkeling van digitale grootboektechnologieën, de opkomst van 'stablecoins', cryptomunten met een relatief vaste waarde, en de toenemende belangstelling voor de digitale valuta van centrale banken gaan zorgen voor ongekende mogelijkheden in het grensoverschrijdende betalingsverkeer."

Download de Pulse of Fintech hier.

 

Bron: KPMG

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 apr ABN AMRO biedt klanten excuses aan voor witwasaffaire
21 apr KPMG: Investeringen in Nederlandse start-ups bijna verdubbeld in drie maanden
21 apr King Connected - Hét online event voor ambitieuze accountants en ondernemers
21 apr COPRO publiceert eindoordeel over controleprotocollen 2020 van Vertogas en CertiQ
21 apr Goede samenwerking tussen accountant en ondernemer dé randvoorwaarde voor een efficiënte backoffice. 3 tips!
21 apr Vacature: Accountant regio Woerden, Utrecht, Geldermalsen
20 apr Kabinet zet versoepelingen per 28 april door
20 apr Meer Nederlanders komen onder werktijd vrijwel niemand tegen
20 apr Clubhouse-gesprekken accountants gaan nog even door
20 apr Accountancy nieuwe stijl door een geautomatiseerde backoffice? Zo doe je dat
20 apr Samenwerken is de 'road to success’ | Exact Spod On accountancy podcast
20 apr Congres Digital Finance: van kans naar kracht
19 apr Britten onderzoeken mogelijkheden voor eigen 'britcoin'
19 apr FT: Accountantscontrole EY bij Wirecard schoot ernstig tekort'
19 apr Kijk terug: Webinar ‘De accountant van 2025’ (video)
19 apr ABN AMRO schikt voor 480 miljoen euro in antiwitwaszaak
19 apr ICT Accountancy softwarelandschap
19 apr Masterclass meer omzet en liquiditeit in een onzekere tijd
19 apr Accountancy-studenten op Saxion zijn met Exact klaar voor de beroepspraktijk
16 apr Verkade: brief is uit context gehaald
16 apr Euronext wordt strenger voor beursfondsen zonder accountant
16 apr HLB Van Daal en WVDB Adviseurs Accountants tekenen fusie-overeenkomst
16 apr Hoe voer je een goed klantgesprek?
16 apr Het samenspel tussen operations & supply chain én finance is essentieel
16 apr Vacature: Controleleider Audit
Poll
Ik heb voldoende mogelijkheden om thuis te werken
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?