Aantal meldingen over cybercrime uit naam van Belastingdienst stijgt fors

APELDOORN - Criminelen proberen steeds vaker uit naam van de Belastingdienst mensen geld af te troggelen. Hierover bericht de Belastingdienst vandaag.De fiscus ontving vorig jaar 162.624 meldingen over cybercrime, ruim vier keer zoveel als in 2019.

In 2017 ging het nog om 7.700 fraudemeldingen. De Belastingdienst spreekt van "een groeiend fenomeen" en een "zorgwekkende ontwikkeling". Sommige slachtoffers worden door deze vorm van fraude financieel hard geraakt. Daarnaast schaadt deze praktijk het vertrouwen, aldus de fiscus.

Medewerkers van de Belastingdienst doen er, in samenwerking met andere partijen, alles aan om deze kwalijke praktijken tegen te gaan. Het lukt ook steeds beter om deze criminelen voor te blijven. Door snel ingrijpen zijn er in 2020 op verzoek van de Belastingdienst 265 bankrekeningen en ruim 1.600 telefoonnummers geblokkeerd en honderden websites (op tijd) offline gehaald. Dat waren er fors meer dan het jaar ervoor. Daarnaast waarschuwt de Belastingdienst actief voor phishing en smishing. Zo snijden we criminelen de pas af.

Phishing, smishing (sms phishing) en alle digitale vormen van fraude, zijn een groeiend fenomeen. De Belastingdienst vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling. Mensen worden soms financieel hard geraakt als ze het slachtoffer worden van deze vormen van fraude. Ook beschadigt dit het vertrouwen van mensen. Helaas gaan criminelen steeds slimmer te werk en zijn hun e-mails, app- en sms-berichten steeds professioneler. De tijd van gebrekkig Nederlands in phishing e-mails is allang voorbij. Berichten zijn ook steeds meer gepersonaliseerd. Mensen worden steeds directer en persoonlijker aangesproken waardoor een bericht ‘echt’ lijkt.

De Belastingdienst benadrukt: ga nooit in op berichten van zogenaamd de Belastingdienst via sms, WhatsApp, e-mail of telefoon waarin wordt gedreigd met dwang (inbeslagname of een deurwaarder) als er niet onmiddellijk via een overboeking wordt betaald. Controleer op de website van de Belastingdienst of het bankrekeningnummer een bankrekeningnummer is van de Belastingdienst.

 

Bron: Belastingdienst

Laatste nieuws