Inval bij Duitse banklobbyclub vanwege 'grootste belastingfraude ooit'

BERLIJN - Het Duitse Openbaar Ministerie heeft invallen gedaan bij de Duitse vereniging voor Banken (BdB) in Berlijn en Frankfurt. Bij de belangenvereniging is mogelijk bewijs te vinden voor wat Duitse media omschrijven als 'de grootste belastingfraude ooit' in het land.

De inval is al sinds vanochtend bezig, aldus de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Een medewerker van de persvoorlichting van het OM in Keulen, dat het onderzoek leidt, bevestigt de inval aan RTL Z.  

Het zou gaan om een huiszoeking in het kader van een al jarenlang durend onderzoek naar zogenoemde Cum/Ex-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rond het uitbetalen van dividend. De truc was dat zowel de koper als de verkoper vervolgens dividendbelasting terugvroegen waardoor er geen belasting werd betaald over die transacties.

Aan de praktijken zouden tal van banken en andere financiële instellingen hebben mee gedaan. De Duitse fiscus zou hierbij 12 miljard euro aan belastingen zijn misgelopen. 

Het Bankenverband meldt in een persverklaring dat de invallen niet op hen zijn gericht. De club laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek.

 

Bron: RTL Z, Handelsblatt

 

Laatste nieuws