Zoveel kantoren slagen voor toetsing

13-06 06:05 | bron: Accountancyworld

VEENENDAAL - In mei organiseerden we een event over de collegiale toetsing in de samenstelpraktijk (Lees hier de terugblik). Ons auditorium was gevuld met 80 accountants die zich door John Weerdenburg van Auxilium lieten bijpraten over het toetsingsproces en de valkuilen die je daarbij het beste kunt ontwijken. Geen commercieel verhaal of uitgebreide productdemo’s. Gewoon een solide vaktechnisch verhaal.

Het werd wel duidelijk dat het onderwerp toetsing hier een daar wat emoties los kan maken. Vooral discussies over de significant aangelegenheden kunnen de gemoederen aardig bezig houden. Dat maakt het sentiment omtrent toetsingen soms best negatief met dito verwachtingen. Een objectieve kijk op de toetsingsresultaten leek me dan ook wel eens interessant. Gelukkig publiceert de Raad voor Toezicht daar jaarlijks over.

In augustus 2018 publiceerde de RvT voor het laatst over 2017. Een document van 30 pagina’s waarin de resultaten worden gesplitst tussen kantoren met en zonder WTA-vergunning. Ik focus nu even op de laatste categorie zodat de cijfers niet worden verstoord door toetsingsresultaten op de controledossiers. De cijfers zijn inclusief de toetsingen die door de SRA zijn uitgevoerd.

  • Van de in 2017 getoetste kantoren voldeed 74% aan de normen. De SRA kantoren scoren met 86% hoger dan dit gemiddelde. Bij de niet-SRA kantoren lag het gemiddelde op 71%.
  • In 2016 lag het gemiddelde ook rond de 74%. In 2016 lag het met 69% iets lager.
  • De afgetoetste kantoren krijgen via een hertoetsing nog kans om alsnog een voldoende te scoren. In totaal 69% van de kantoren die in 2017 een hertoetsing kregen, zijn alsnog voldoende getoetst (in 2016 was dat 80%). 31% dus niet.

Die 31% betrof in totaal 14 kantoren die dan nog een jaar de tijd krijgen voor een oorzakenanalyse en verbeterplan. Anders kan je (via Zwolle) je biezen pakken en ben je accountant ‘af’. Moraal van dit verhaal – als je het echt wil rekken, kan je wel een paar jaar bezig zijn met één toetsing. Het kost je dan per saldo aardig wat geld en tijd die je wellicht beter in kwaliteit kan stoppen. Scheelt een hoop negatieve energie.

Wij hebben geen beeld van hoe Visionplanner-kantoren scoren op de toetsing. We vermoeden echter dat door de relatief dwingende structuur van het samensteldossier, kantoren zich wel redelijk aan de norm moeten houden. Gelukkig krijgen we dan ook regelmatig signalen dat kantoren positief getoetst zijn. Quotes als “om door een ringetje te halen” en “geen franje aan het dossier maar voldoet zeker aan de eisen” horen we graag. We doen dan ook ons best om kantoren te helpen in dit proces. Daarom hebben we een tweede sessie over valkuilen bij toetsing gepland op 3 juli as. Je kunt je daarvoor hier inschrijven.

Verder hebben we een document gemaakt waarin de verplichte elementen volgens NV-COS 4410 en handreiking 1136 zijn gerelateerd aan de onderdelen van het Visionplanner samensteldossier. Om het compleet te maken, hebben we ook verwijzingen opgenomen naar de vragenlijst waarmee de toetsers op pad gaan. Zo functioneert het stuk als navigatie voor een toetser die geen of weinig ervaring heeft met Visionplanner. Dit document kun je hier downloaden.

Speciaal voor kantoren die nog geen gebruik maken van Visionplanner organiseren we op 3 juli 2019 opnieuw het event 'Valkuilen bij Toetsing'. Kom je ook? Samen met John Weerdenburg van Auxilium nemen we je mee door het toetsingsproces en bespreken we de belangrijkste valkuilen die kunnen leiden tot 'een minder positieve toetsingservaring'. Daarnaast presenteren we je graag onze software.

SCHRIJF JE IN

 

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

Door: Joris Joppe

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 jun NBA-handreiking 1141, Data-analyse bij de controle definitief
19 jun Top Big Four erkent dat auditkwaliteit moet verbeteren
19 jun Nederland op zesde plaats IMD World Competitiveness Ranking
19 jun Software voor de accountancy adviespraktijk lang niet altijd bekend
19 jun Casestudy: De adviesomzet is erg gestegen
19 jun Novak Actueel | Voldoen uw klanten aan hun wettelijke bewaarplicht?
18 jun Definitieve streep door AFM-boetes EY en PwC
18 jun Dekker wil beslagvrije voet voor bankrekening
18 jun Accountancy Expo 2019: Niet te missen ICT-innovaties
18 jun Fintech, wat kàn ik daarmee als ondernemer?
18 jun Flynth over online samenwerken, efficiency en adviseren: ‘Client Online is het schakelpunt tussen ons en de klant’
17 jun SRA en Inspectie SZW overleggen over werkdruk
17 jun IIRC werkt samen met NBA aan Integrated Thinking
17 jun Van Dijkhuizen stopt na huidige termijn als CEO van ABN AMRO
17 jun Novak Actueel | Lenen van de bv (inclusief rekening-courant)
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?