Veelgestelde vraag: cliëntonderzoek en de nieuwe Wwft bij eenvoudige belastingaangifte en aangifte erfbelasting

DEN HAAG - Bij de servicedesk Novak DIRECT komt met enige regelmaat de vraag of onder de nieuwe Wwft cliëntonderzoek dient plaats te vinden indien voor een particulier een eenvoudige belastingaangifte en/of aangifte erfbelasting wordt verzorgd. Onder de oude Wwft gold hiervoor een vrijstelling. Met de nieuwe Wwft is deze vrijstelling vervallen.

Tot 25 juli 2018 konden instellingen bij eenvoudige IB-aangiften het cliëntenonderzoek achterwege laten. Daarbij ging het om aangiftes IB, waarbij de belastingplichtige geen belastbare winst uit onderneming genoot, geen belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden had, geen aanmerkelijk belang had en geen voordeel uit sparen en beleggen. Doordat de vrijstelling is vervallen, moet nu ook voor dit type cliënten cliëntenonderzoek worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor reeds bestaande cliënten.

Ook voor aangiften in het kader van de Successiewet 1956 gold een vrijstelling voor het cliëntenonderzoek. Die vrijstelling is nu vervallen, zodat vanaf 25 juli 2018 bij aangiften schenkbelasting en erfbelasting cliëntenonderzoek moet worden uitgevoerd.

Naar de mening van de beroepsorganisaties kan voor aangiften waarvoor voorheen een vrijstelling voor het cliëntenonderzoek gold, worden gesteld dat deze onder het vereenvoudigd  cliëntenonderzoek vallen, tenzij er omstandigheden zijn die op verhoogd risico wijzen.

Indien u het Novak Kwaliteitssysteem gebruikt, heeft u eind vorig jaar een update ontvangen waarmee u de nieuwe Wwft binnen uw kantoor kunt implementeren. In de ‘Instructie cliëntonderzoek risicoprofiel’ wordt beschreven welke werkzaamheden u dient uit te voeren bij een vereenvoudigd cliëntonderzoek. Het cliëntonderzoek legt u vervolgens vast met behulp van het bijbehorende ‘Model cliëntonderzoek risicoprofiel’.

Maakt u nog geen gebruik van het Novak Kwaliteitssysteem?
Met het Novak Kwaliteitssysteem implementeert u binnen een handomdraai (nieuwe) wet- en regelgeving die voor uw praktijk van toepassing zijn. Wilt u gratis kennis maken met het Novak Kwaliteitssysteem? Dat kan met onze online demo. Tijdens deze demo krijgt u in ongeveer 30 minuten een indruk van de werking van het Kwaliteitssysteem en de digitale omgeving (Scienta) waarin het is opgenomen. Maak nu een afspraak voor een gratis demo. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Laatste nieuws