Transparency International: 'Nederland neemt corruptie te weinig serieus'

AMSTERDAM - Nederland hoort nog altijd tot de minst corrupte landen ter wereld. Ons land staat net als twee jaar geleden op de achtste plaats van de index van Transparency International (TI).

Dat Nederland niet hoger staat op de Corruption Perceptions Index (CPI 2018) wordt volgens TI in belangrijke mate veroorzaakt door relatief lage scores voor de kwaliteit van de democratie en de rechtsstaat. Volgens TI zou ons land op deze punten nog altijd geen vooruitgang hebben geboekt.

"Nederland neemt corruptie onvoldoende serieus. En dat is heel schadelijk: het vertrouwen van de burger in de overheid en de rechtsstaat neemt af en een afgezwakt democratisch bestel is minder goed in staat om corruptie te bestrijden", aldus Paul Vlaanderen, voorzitter van TI-NL. Volgens TI doet Nederland veel te weinig om te voorkomen dat ambtenaren en politici misbruik maken van hun ambt voor eigen belangen.

Denemarken presteert het beste met een score van 88, op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland (87), Finland (85) en Singapore (85). Hoewel geen enkel land corruptievrij is, delen de landen aan de top dezelfde kenmerken: openbaar bestuur, persvrijheid, burgerlijke vrijheden en onafhankelijke rechtsstelsels.

Bron: Transparency International

Laatste nieuws