Van der Vegte gekozen tot nieuwe voorzitter NBA

BUSSUM - Marco van der Vegte (50) is op de ledenvergadering van de NBA in Bussum op maandagmiddag 18 juni 2018 gekozen als nieuwe voorzitter van de beroepsorganisatie van accountants. Van der Vegte nam de voorzittershamer over van Pieter Jongstra, die drie jaar lang voorzitter was van de beroepsorganisatie. 250 van de in totaal 284 uitgebrachte stemmen (88%) waren voor Van der Vegte. Op de vorige ledenvergadering van de NBA was kandidaat-voorzitter Van der Vegte al als tijdelijk extra lid toegevoegd aan het algemeen bestuur. De voorzitter van de NBA moet volgens de eigen regels worden gekozen uit het zittende bestuur. Aldus de NBA.

Trots hervinden op het accountantsberoep

In zijn slotspeech legde Van der Vegte de nadruk op het hervinden van trots op het accountantsberoep. “Het imago van accountants is slecht. Dat doet ons allemaal pijn. Het doet mij pijn. Maar daar zijn we zelf schuldig aan, we zijn teveel naar binnen gekeerd en zullen moeten openstaan voor kritiek. We zullen dus verder moeten veranderen om te laten zien dat we wel lef hebben, voor ons mooie beroep staan en daar transparant over zijn.”

Vier speerpunten centraal tijdens voorzitterschap

Van der Vegte noemde in zijn speech vier speerpunten die hij centraal stelt in zijn voorzitterschap. Het verbetertraject in de sector moet worden doorgezet en moet zichtbaar worden gemaakt in het Dashboard Accountancy. “Dit helpt om beter zichtbaar te maken hoe we ons inzetten, hoe we het publieke belang dienen, hoe we omgaan met fraude-risicofactoren, continuïteit en de toepassing van de standaarden. En we laten zien waar we moeten leren en verbeteren.” 

Daarnaast moet volgens Van der Vegte het geluid van accountants werkzaam in het MKB beter worden vertegenwoordigd binnen de NBA. Verder moet de sector, aangejaagd door de razendsnelle digitalisering, in hoog tempo innoveren. En tenslotte wil Van der Vegte een kleiner, slagvaardiger bestuur en een efficiënter NBA-bureau. 

Bron: NBA

Laatste nieuws