Tang (PvdA): “Booking.com ontwijkt 715 miljoen euro aan belasting”

DEN HAAG - Volgens een quickscan van Paul Tang (PvdA) ontwijken internetreuzen massal belasting. 

“Internetreuzen zijn in de meeste lidstaten alleen digitaal aanwezig. Door de verouderde wetgeving kunnen ze heel gemakkelijk met hun winsten schuiven naar landen met de laagste tarieven. Hierdoor betalen ze veel minder belasting. Een bedrijf als booking.com weet hierdoor ruim 700 miljoen aan belasting te ontlopen. Daarom hebben we een nieuw systeem nodig.” 

Nieuwe Europese grondslag voor winstbelasting

Aldus Tang, die morgen namens het Europees Parlement een voorstel doet voor een nieuwe Europese grondslag voor winstbelasting: de gezamenlijke geconsolideerde grondslag voor vennootschapsbelasting.

Als het nieuwe voorstel er door komt gaan bedrijven belasting betalen daar waar hun activiteit daadwerkelijk plaatsvindt. Het zijn dan niet meer de bedrijven die bepalen waar ze de winst boeken en waar ze winstbelasting betalen, maar de Europese landen.

“De verliezen voor de maatschappij zijn gigantisch. We denken altijd aan de grote bedrijven zoals Google en Facebook, maar er zijn veel meer internetbedrijven die momenteel veel minder belasting betalen dan traditionele bedrijven. Dat is niet eerlijk, want ze maken wel gebruik van dezelfde voorzieningen.”

Eerder berekende Tang dat het huidige systeem ervoor zorgt dat techreuzen zoals Facebook en Google in drie jaar tijd bijna 5,1 miljard euro minder belasting betaalden door hun omzet op papier in een ander land te boeken.

Bekijk de quickscan van Tang hier.

Laatste nieuws