Rijksuitgaven stijgen harder dan mag

bron: AccountancyWorld
De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
Het begrotingstekort en de staatsschuld blijven dit jaar en volgend jaar onder de afgesproken normen van respectievelijk 3 procent en 60 procent van de totale omvang van de economie. De komende jaren neemt het tekort evenwel toe en komt de bovengrens van 3 procent wel degelijk in zicht.
Om toekomstige problemen te voorkomen kijkt het Europees begrotingstoezicht bij landen die aan deze normen voldoen, ook naar de ontwikkelingen op de middellange termijn. Nederland kreeg in dat kader vorig jaar ook vanuit Brussel al de waarschuwing dat het structureel te veel uitgeeft.
Een raming waarmee het Centraal Planbureau (CPB) onlangs kwam, liet eveneens zien dat het begrotingstekort de komende jaren hoger uitvalt dan eerder werd voorzien. Dat komt deels door minder rooskleurige economische cijfers, maar ook door maatregelen uit de voorjaarsnota.
Met name de uitgaven aan de zorg en sociale zekerheid blijven voorlopig stijgen, mede als gevolg van de voortschrijdende vergrijzing. Verder wijst de Raad van State naar het "expansief beleid" dat door de voorgaande kabinetten is ingezet.
De Raad van State ziet wel dat het kabinet in de voorjaarsnota zijn best doet om de begrotingsdiscipline te handhaven. Er wordt een trendmatig begrotingsbeleid gevoerd, waarin vaststaat hoeveel mag worden uitgegeven, terwijl de belastinginkomsten meebewegen met het economisch tij.
Minister Eelco Heinen (Financiën) erkent dat de begroting niet voldoet aan het uitgavenpad dat de EU heeft aanbevolen. In een kabinetsreactie benadrukt hij dat het kabinet in het hoofdlijnenakkoord al wel een eerste stap heeft gezet waardoor de uitgaven vanaf 2027 minder hard gaan stijgen.
De minister herhaalt dat op termijn meer maatregelen nodig zijn. "Ook volgende kabinetten zullen stappen moeten zetten om de tekorten en de schuld binnen de Europese referentiewaarden te houden."
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
16 jun Neem je de exitstrategie wel mee bij je keuze voor nieuwe software?
-
16 jun Trendrapport: Zo kijken finance professionals naar digitalisering en AI
-
16 jun Auditfees staan onder druk in de Verenigde Staten
-
16 jun Zelfstandige kantoren hebben de beste business case
-
16 jun 3 tips om efficiënt te werken dankzij automatisering
-
13 jun ABN AMRO: accountants profiteren van groei ondanks personeelstekorten
-
13 jun 7 signalen dat jouw salarisadministratie toe is aan automatisering
-
13 jun Dit zijn de meest populaire secundaire arbeidsvoorwaarden
-
13 jun ING: accountants wachten af met AI
-
13 jun Vind balans tussen efficiëntie en kwaliteit met werkprogramma’s van de toekomst
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan