De agrarische onderneming de bv in?

Een agrarische onderneming wordt veelal in privé uitgeoefend in de vorm van een eenmanszaak, vof of maatschap. Toch is het beeld van de laatste jaren dat agrarische ondernemingen meer en meer worden ingebracht in een bv-structuur. Welke specifieke en algemene afwegingen spelen mee bij de beslissing om de agrarische onderneming in te brengen in de bv?

Om te beginnen maken agrarische en niet-agrarische ondernemingen dezelfde afwegingen als het gaat om de fiscale positie van de ondernemer en aansprakelijkheid. De fiscale afweging is een rekenexercitie op zich. De IB-ondernemer heeft aftrekposten zoals de mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek die aftrekbaar zijn tegen het basistarief. Daarnaast heeft de IB-ondernemer te maken met de afbouw van heffingskortingen. Het marginaal van toepassing zijnde tarief wijzigt daarmee voortdurend. De directeur-grootaandeelhouder (dga) en zijn bv betalen vennootschapsbelasting (door de bv, 19%/25,8%) en box-2-heffing (door de dga, 24,5%/31%) over het bedrijfsresultaat. Dit komt neer op een gecombineerde belastingdruk, die varieert van 38,8% tot 48,8%. 

Gebruikelijk loon en afbouw heffingskortingen
De dga dient zichzelf een gebruikelijk loon toe te kennen en heeft te maken met de afbouw van heffingskortingen. Ten eerste met betrekking tot het salaris en ten tweede, sinds 1 januari 2025, met betrekking tot het box-2-inkomen. Bottom line verschilt de belastingdruk niet substantieel (rekening houdend met een acute box-2-claim). Wel geldt dat hoe lager het gebruikelijk loon kan worden vastgesteld, des te eerder een bv-structuur fiscaal interessant is (minder salaris tegen effectief 50%-56%, meer winst tegen 38,8%-48,8%). Daarnaast kán het gegeven dat de directe heffing in de bv-structuur beperkt is ten opzichte van de IB-ondernemer (door uitstel van de box-2-heffing) een voordeel zijn als:

1) de ondernemer deze uitgestelde heffing weet te laten renderen; en

2) de uitgestelde heffing nodig is voor bijvoorbeeld investeringen.

 

Door Daan van Antwerpen, fiscalist en trainer bij Fiscount

Bron: Fiscount - partner AccountancyWorld

Meer over


Laatste nieuws