Waar staan we nu met de compensatie transitievergoeding?

De compensatie van de transitievergoeding is goed ingeburgerd. Velen weten de weg naar het UWV te vinden om de betaalde gelden aan medewerkers na twee jaar ziekte terug te vorderen. De compensatie transitievergoeding werd op 1 april 2020 ingevoerd voor werkgevers – maar waar staan we nu?

Als werkgever kun je worden geconfronteerd met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer die de bedongen arbeid niet (meer) kan verrichten. Vanuit goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW) dien je dan in beginsel positief te reageren op een redelijk voorstel van je werknemer om zijn/haar dienstverband te beëindigen met een vergoeding ter hoogte van het bedrag wat je kunt verhalen op het UWV (zie verder artikel 7:673e lid 2). Dit heeft het ‘Xella-arest’ van de Hoge Raad duidelijk gemaakt. 

Duidelijk is wel dat de uitdijing van het aantal slapende dienstverbanden moest stoppen na de invoering van de verplichte transitievergoeding. Met het Xella-arrest is Nederland voorzichtig uit die situatie ontwaakt. Daarna werd dit versneld door de feitelijke invoering van de compensatie van de transitievergoeding op 1 april 2020. Ook de al uitgekeerde bedragen werden met terugwerkende kracht gecompenseerd.

Lees meer op fiscount.nl

 

Bron: Fiscount - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws