6 grote misverstanden over werken met zzp’ers

     1. De Belastingdienst gaat strenger handhaven

De Belastingdienst gaat niet strenger handhaven, maar gaat vanaf 1 januari 2025 weer handhaven nadat vanaf 2016 niet te hebben gedaan. Opdrachtgevers kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld.

-            Tip: Bereid je goed voor door de arbeidsrelaties in kaart te brengen en te (laten) beoordelen. Pas zo nodig de werkwijze en afspraken aan.

2.    De Wet DBA bepaalt of iemand werknemer of ondernemer is

De Wet DBA heeft enkel de VAR afgeschaft. Of iemand werknemer of ondernemer is wordt beoordeeld aan hand van alle feiten en omstandigheden.

-            Tip: Gebruik modelovereenkomsten om je positie te versterken.          

3.   De risico’s zijn alleen fiscaal

Qua loonheffingen bestaat het risico voor de opdrachtgever vooral uit de premies werknemersverzekeringen, omdat de loonbelasting en premies volksverzekeringen meestal kunnen worden verhaald op de zzp’er maar de premies werknemersverzekeringen niet. Maar de risico’s zijn breder dan fiscaal. De zzp’er kan ook stellen dat hij een arbeidsovereenkomst had en loon vorderen. Ook pensioenfondsen kunnen in dat geval premies navorderen met terugwerkende kracht. Deze claims werden niet voorkomen door het handhavingsmoratorium.

-            Tip: Voorkom naheffingen door een juiste risico-inschatting vooraf.

Benieuwd naar de overige 3 misverstanden? Lees het volledige artikel op Fiscount.nl.

 

Bron: Fiscount - partner AccountancyWorld

Meer over


Laatste nieuws