AV-Top 50: private equity zorgt voor herschikking lijst
bron: AccountancyWorld
De opkomst van private equity (PE) in de accountancybranche heeft geleid tot een herschikking van de AV-Top 50 over boekjaar 2023, een ranglijst gebaseerd op de omzet van de vijftig grootste accountantskantoren in Nederland. De AV-Top 50 is samengesteld door Full Finance, in samenwerking met Accountancy Vanmorgen. Terwijl PE-partijen als Avedon, Waterland en PIA vertrouwde namen doen verdwijnen, komt er daardoor aan de onderkant van de ranglijst ruimte vrij voor nieuwkomers.
Niet alleen private equity-partijen zetten in op schaalvergroting, ook zelfstandige kantoren zijn actief in de fusie- en overnamemarkt. De helft van de kantoren in de AV-Top 50 was in 2023 betrokken bij een fusie of overname.
Nieuwkomers
De opkomst van PE in de AV-Top 50 creëert dus ook weer ruimte voor nieuwkomers. Door de fusie van Moore MTH met KroeseWevers (samen verder onder de naam Moore MKW) is er bovendien een extra vacante plek ontstaan. Kantoren als Wesselman, Londen & Van Holland, HLB Blömer en Koeleman zijn hierdoor in de lijst terechtgekomen.
Omvang AV-Top 50 neemt toe
De totale omzet van de AV-Top 50 steeg in 2023 met 12%, van € 6,178 miljard in 2022 naar € 6,921 miljard een jaar later. Het aantal fte’s binnen de AV-Top 50 nam toe met 9%. Opmerkelijk is dat 80% van de kantoren in staat is gebleken autonoom hun personeelsbestand uit te breiden, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Dit is onder meer te danken aan de inzet van mensen vanuit het buitenland, vooral Zuid-Afrika en de Balkan. Ook nemen veel kantoren stagiaires of afstudeerders in dienst en proberen hen na hun stageperiode vast te houden. De groeiende zichtbaarheid van de kantoren binnen de AV-Top 50 maakt hen daarnaast aantrekkelijker voor potentiële werknemers.
Assurance-Top 30
De Nederlandse assurancemarkt is ook al volop in beweging en laat een sterke groei zien. De grootste dertig assurancekantoren hebben in 2023 gezamenlijk 13% meer omzet gerealiseerd dan in 2022. Deze groei is grotendeels toe te schrijven aan fusies, overnames en stijgende tarieven.
Nieuwe spelers en verschuivingen
De consolidatie van de markt heeft geleid tot enkele nieuwe namen in de Assurance-Top 30. Een opvallende nieuwkomer is Newtone (8), het resultaat van een fusie tussen HLB Witlox van den Boomen, PKF Wallast en Koenen en Co. Ook Moore MKW (16) is nieuw in de Assurance-Top 30 , net als ETL (21) en PIA (24). Andere opvallende nieuwkomers zijn HLB Blömer (27), dat dankzij de overname van VERDER is toegetreden tot de Assurance-Top 30, en Londen & Van Holland (30).
Grote verschillen in assuranceomzet
Er zijn grote verschillen in de mate waarin kantoren hun omzet uit assurancewerkzaamheden halen. Aan de onderkant van de lijst, of net erbuiten, bevinden zich kantoren zoals Countus, Alfa en ABAB, die relatief weinig omzet genereren uit assurance. Deze kantoren hebben een sterke focus op de agrarische sector, waar minder vraag is naar assurancediensten. Aan de andere kant van het spectrum staan kantoren die een groot deel van hun omzet halen uit assurance, zoals Qconcepts, Verstegen en Crowe Peak. Qconcepts voert de lijst aan met een omzetgroei van maar liefst 28%, grotendeels dankzij hun bijna exclusieve focus op assurancewerkzaamheden. Verstegen scoort hoog, omdat ze veel actief zijn in de publieke sector. Het eerste Big4-kantoor met relatief de meeste assuranceomzet staat pas op de vijfde plaats. Dat is KPMG.
Laatste nieuws
-
09 dec De Volksbank neemt last tot 360 miljoen voor reorganisatie
-
09 dec Eerste loonstrook van 2025: meeste Nederlanders gaan erop vooruit
-
09 dec Programma Dag van de mkb-accountant 2024
-
09 dec Dit zijn de 6 redenen om niet over te stappen naar online salarissoftware
-
09 dec Wwft cursus inhouse
-
06 dec Staatssecretaris ‘heeft nog echt geen beeld’ bij oplossing spaartaks
-
06 dec Mogelijke acceptatieplicht contant geld kost honderden miljoenen
-
06 dec NBA publiceert eindrapport PE-evaluatie: focus op verbetering en ondersteuning
-
06 dec Visser & Visser opnieuw uitgeroepen tot Beste Werkgever
-
06 dec Consumenten geven iets meer uit aan goederen en diensten
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan