Bijna 1 op 3 kleine ondernemers denkt aan stoppen, volgens nieuwe peiling

Van de kleine ondernemers in Nederland overweegt bijna 1 op 3 te stoppen met zijn of haar bedrijf. De reden die vooral wordt aangedragen, is het alternatief van een vaste baan als werknemer. Dat zou een beter salaris en meer zekerheid kunnen opleveren, Dat blijkt uit de Kleinbedrijf Index van Hogeschool Utrecht, Qredits en Ondernemend Nederland onder bijna duizend ondernemers en zzp’ers.

Of het percentage hoog is, of hoger dan voorgaande jaren, is onduidelijk. De vraag werd voor het eerst meegenomen in het onderzoek. Voor het overgrote deel lijkt het erop dat het bij een overweging blijft, want uit dezelfde peiling blijkt dat slechts 4,4 procent van de kleine bedrijven verwacht de deuren te sluiten in het aankomende halfjaar.

Bij het alternatief van een vaste baan die financieel aantrekkelijker is en meer zekerheid biedt, speelt mee dat de het inkomen van kleine ondernemers vaak relatief laag is. De peiling wijst uit dat slechts 51 procent van de ondernemers zich een ondernemersloon boven het minimumloon kan veroorloven. Ook hebben ze moeite met het vinden van personeel en is het relatief eenvoudig om een goedbetaalde baan te vinden in de krappe arbeidsmarkt.

Ook speelt de aangekondigde strengere controle op schijnzelfstandigheid onder zzp'ers een rol. Vele kleine ondernemers kiezen ervoor om hierdoor in vast dienstverband te gaan.

Ondanks de overwegingen die een derde van de kleine ondernemers hebben, blijkt uit cijfers van de peiling dat de omzetontwikkeling bij deze groep positief is. De omzetindex stond in het tweede kwartaal van 2024 op 77 punten, dat is 16 punten hoger dan in de zelfde periode een jaar eerder. Daarnaast geeft vrijwel elk bedrijf aan groeiende of herstellende te zijn.

Dit betekent niet direct dat de winstmarges ook beter worden. Uit de peiling blijkt dat deze vooralsnog krap blijven doordat de kosten ook aanzienlijk zijn gestegen de afgelopen tijd.

Laatste nieuws