Consumenten geven meer uit aan goederen en diensten

Consumenten hebben in mei meer goederen en diensten gekocht dan een jaar eerder. De totale consumptie van huishoudens lag in mei 0,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. Aan diensten, zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie, cultuur en horeca, gaven consumenten 0,7 procent meer uit. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Consumenten schaften 3,4 procent meer duurzame goederen aan dan een jaar geleden. Ze kochten onder andere meer kleding, elektrische apparaten, schoenen en spullen voor de woning. Er werden echter veel minder auto's gekocht. Verder werd in mei 1,9 procent minder besteed aan voedings- en genotmiddelen dan in mei 2023. Huishoudens verbruikten ook 5,4 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Dat kwam doordat mei minder koud was dan mei vorig jaar.

De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in juni iets gunstiger waren dan in mei. Dat komt vooral door de grotere stijging van de aandelenkoersen en de prijsstijging van bestaande koopwoningen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws