Spaartaks topprioriteit voor nieuwe staatssecretaris Financiën

Toekomstig staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) ziet het als zijn eerste prioriteit om met een oplossing te komen voor de vermogensrendementsheffing, ook wel de spaartaks genoemd. Zolang dat onderwerp blijft liggen "kost het de schatkist veel geld", aldus Idsinga. Bovendien zorgt het voor onzekerheid bij spaarders en beleggers.

De problemen met Box 3, zoals de belasting op het rendement op spaargeld en beleggingen formeel heet, spelen al jaren. Deze heffing was jarenlang gebaseerd op een aanname van het behaalde rendement. Vooral spaarders waren daar de dupe van in de jaren dat de spaarrentes historisch laag waren. De Hoge Raad zette eind 2021 een streep door deze aanpak.

Het kabinet werkt nog aan een nieuwe belasting op basis van daadwerkelijk behaald rendement, maar dat is een ingewikkelde en tijdrovende klus gebleken. Om toch belasting te kunnen heffen, werd een noodoplossing bedacht. Maar daarvan bepaalde de hoogste rechter onlangs dat die discriminerend werkt voor beleggers.

Dit jongste arrest maakt het volgens Idsinga alleen maar urgenter dat er een snel een definitieve oplossing komt. Hij erkent dat het kabinet dat volgende week aantreedt, nog geen rekening heeft gehouden met het financiële gat van naar schatting minstens 4 miljard euro dat hierdoor ontstaat. "Daar moeten we het ook over hebben".

Idsinga noemt de Belastingdienst "een organisatie met hele grote uitdagingen". Wel spreekt hij lovende woorden over zijn voorganger Marnix van Rij, die volgens hem al veel verbeteringen bij de Belastingdienst in gang heeft gezet.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws