Consumenten besteden meer aan goederen en diensten

Consumenten hebben in april meer goederen en diensten gekocht dan een jaar eerder. De totale consumptie van huishoudens lag in april 0,6 procent hoger dan in april 2023, meldt het CBS. Aan diensten, zoals horeca, openbaar vervoer, communicatie, medische diensten of de kapper, gaven consumenten 0,7 procent meer uit. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Consumenten schaften 3 procent meer duurzame goederen aan dan een jaar geleden. Ze kochten onder andere meer kleding, spullen voor de woning en elektrische apparaten. Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 0,8 procent meer besteed. Ze verbruikten echter 3,8 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Dat kwam doordat april minder koud was dan april vorig jaar.

De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in mei gunstiger waren dan in april. Dat komt vooral doordat de ondernemers in de industrie positiever waren over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid en de prijsstijging van bestaande koopwoningen groter was.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws