Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam

Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Bij de op duurzame financiering gerichte bank was al sprake van handel in speciale certificaten. Daar waren eerder problemen mee. Vervolgens is Triodos Bank gaan kijken of er geen betere oplossing was. De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos Bank begint met de voorbereidingen voor het krijgen van een beursnotering.

Triodos geeft sinds zijn oprichting in 1980 certificaten van aandelen uit. Triodos kocht die zelf weer in als er meer verkooporders dan kooporders waren, maar het bedrijf besloot het systeem stil te leggen toen door de coronapandemie beleggers massaal van hun certificaten af wilden. Toen de handel vorig jaar werd hervat kelderde de waarde van de certificaten, waardoor bezitters van de stukken bij elkaar honderden miljoenen euro's verloren.

Verschillende gedupeerde certificaathouders hebben al procedures aangekondigd tegen Triodos Bank. Zij vinden dat de bank hun certificaten op basis van de overeengekomen waarderingsgrondslagen zou moeten terugkopen. Ook over de vorig jaar herstelde certificatenhandel zelf was veel ontevredenheid. De bank erkende in december dat de verhandelbaarheid moest worden verbeterd.

Topman Jeroen Rijpkema zegt dat de afgelopen tijd verschillende oplossingen zijn overwogen. Een daarvan was het verplaatsen van de handel in de certificaten naar een ander handelsplatform. Uiteindelijk ziet de bank in een beursnotering de beste oplossing. Andere banken, zoals ING en ABN AMRO, hebben ook een notering en benutten de beurs voor toegang tot kapitaal.

Een voordeel van een gang naar de beurs is dat de handel dan niet meer via wekelijkse veilingen gaat, maar continu plaatsvindt. Dat moet het makkelijker maken om in de certificaten te beleggen. Technisch gezien zouden er straks dus geen aandelen Triodos Bank worden verhandeld bij beursuitbater Euronext, maar certificaten. Dat is niet heel bijzonder, want bij meer bedrijven aan het Damrak is de beursnotering op die manier geregeld.

Wanneer de stap naar de beurs kan plaatsvinden, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk hoeveel geld hiermee zal zijn gemoeid. De autoriteiten moeten nog akkoord gaan met de stap. Ook zal er nog een speciale vergadering plaatsvinden waarin de certificaathouders om goedkeuring wordt gevraagd.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws