Belastingdienst positiever over IT-systemen: nieuw kabinet kan meer met belastingen

Door de verbetering van computersystemen bij de Belastingdienst zou het vanaf 2027 mogelijk moeten zijn om belangrijke stelselwijzigingen door te voeren. Dat meldt de NOS.

Dit is vooral belangrijk nieuws met betrekking tot het dossier van de nieuwe vermogensbelasting in box 3 voor sparen en beleggen.

Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij schreef afgelopen maand nog een brief naar de Tweede Kamer, waarbij uitvoeringsproblemen met de ICT-systemen van de Belastingdienst nadrukkelijk als risico worden genoemd bij de invoering van een nieuwe vermogensbelasting in 2027.

De vermogensbelasting op sparen en beleggen in box 3 is al jaren een hoofdpijndossier voor de overheid. Het plan is om vanaf 2027 te gaan werken met daadwerkelijk behaalde rendementen, maar de vraag is of dat haalbaar is in de uitvoering.

Een nieuw kabinet kan het belastingstelsel flink wijzigen. Na noodgedwongen jarenlang 'nee' verkopen aan de politiek, is de boodschap van de Belastingdienst aan de formerende partijen nu positiever: de computersystemen kunnen vanaf 2027 best veel wijzigingen aan. Dat vertellen ingewijden aan de NOS.

Dat betekent dat de onderhandelende partijen nu al meer bewegingsvrijheid hebben om nieuwe plannen te bedenken en wetten voor te bereiden. Bij eerdere formaties kregen politieke partijen bijvoorbeeld nog te horen dat iets relatief kleins als een btw-tarief niet eens veranderd kon worden op het moment dat de politiek dat wilde. De verouderde computersystemen zouden het niet aankunnen.

Als een nieuw kabinet de volle termijn uitzit, valt het jaar 2027 in de nieuwe regeerperiode. Bij de Belastingdienst is men vol zelfvertrouwen dat de computers er tegen die tijd echt klaar voor zijn. Tot die tijd is men vooral bezig met het vernieuwen van de ICT.

 

Bron: NOS

Laatste nieuws