Mogelijk misbruik met Nederlandse toeslagen vanuit Bulgarije

Het ministerie van Financiën vermoedt dat er vanuit Bulgarije opnieuw gefraudeerd wordt met Nederlandse toeslagen. Dat gebeurde in 2013 ook. Dit keer gaat het om fraude met de kinderopvang en -huurtoeslag waar bijna 2000 unieke burgerservicenummers voor zijn gebruikt.

Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) schreef vorige week in een Kamerbrief over de mogelijke fraude, meldt NRC. De Dienst Toeslagen kreeg meerdere signalen van mogelijk misbruik in georganiseerd verband. 

Het gaat volgens de Kamerbrief om fraude met meerdere DigiD's vanaf bepaalde IP-adressen vanuit Bulgarije. De toeslagen zijn na onderzoek gestopt, maar een deel van het voorschot is al wel versterkt.

Fraudeurs zouden zich onterecht inschrijven als inwoner van Nederland om vervolgens toeslagen aan te vragen. Hoeveel geld er op die manier verdwenen is, wordt niet duidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt tegen NRC dat het gaat om fraude met kinderopvang en -huurtoeslag die tussen oktober 2022 en januari 2024.

In de brief staat ook dat er op sociale media stappenplannen gevonden zijn over manieren om ten onrechte toeslagen aan te vragen, terwijl men niet in Nederland woonachtig is. De FIOD is een onderzoek begonnen.

 

Laatste nieuws