Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten terugkopen

Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten van de bank terugkopen. Het is voor het eerst dat Rabobank zijn certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, een dergelijk aanbod doet.

Rabobank heeft in totaal voor 7,8 miljard euro aan certificaten uitstaan. Dat enorme bedrag levert de bank veel kosten op, omdat het streven is om certificaathouders jaarlijks 6,5 procent aan rendement uit te keren.

Tijdens de coronacrisis wilde de Europese Centrale Bank (ECB) een tijd lang niet dat banken contante uitkeringen deden. Rabobank beloonde zijn certificaathouders toen met extra certificaten, waardoor het totaalbedrag nog verder opliep.

Nu vindt de bank het tijd om het aantal uitstaande certificaten flink terug te dringen. Rabobanks buffer is dusdanig ruim dat dit financieel mogelijk is. De stap moet een jaarlijkse kostenbesparing van zo'n 60 miljoen euro opleveren.

Elk certificaat van de bank heeft een waarde van 25 euro. Wie ingaat op het bod van de bank, ontvangt dan 27,125 euro voor zijn stukken. Zo'n premie is in de financiële wereld gebruikelijk bij dit soort biedingen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws