Nieuw box 3-stelsel lastig uitvoerbaar voor Belastingdienst en burger

Hervorming van de vermogensrendementsheffing is nog ingewikkelder dan gedacht, en daardoor maar moeilijk uitvoerbaar, blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Marnix van Rij. De Belastingdienst moet honderden extra mensen aannemen, en het nieuwe voorstel legt een dusdanig groot beslag op de systemen dat het in het geplande invoeringsjaar 2027 niet volledig geïmplementeerd kan worden. Voor een deel van de burgers die belasting moeten betalen uit inkomen op vermogen, is het nieuwe stelsel naar verwachting (te) complex.

Het gaat om belasting van inkomen in box 3: inkomen uit vermogen. Bijvoorbeeld spaargeld boven een bepaalde grens, of geld in aandelen. In het oude systeem werd belasting geheven over rendement volgens een vast, fictief rendement. Dat was onrechtmatig, oordeelde de Hoge Raad. Daarom is nu een overbruggingswet opgetuigd. Vanaf 2027 moet belasting worden betaald over het daadwerkelijke inkomen dat mensen uit hun vermogen halen.

Hoewel een officieel besluit aan de Kamer of een nieuw kabinet zal zijn, heeft demissionair staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit) het voorstel wel al voorbereid en in consultatie gebracht. Ook laat hij al een uitvoeringstoets doen. Uit de voorlopige resultaten daarvan blijkt dat ook met een broodnodig intensief communicatietraject het risico blijft dat belastingplichtigen niet tijdig, juist of volledig hun aangifte kunnen doen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws