Aantal mkb-bedrijven in tien jaar met zo'n 70 procent toegenomen

Begin dit jaar telde Nederland ruim 1,56 miljoen mkb-bedrijven. Dat is 70 procent meer dan tien jaar geleden, toen er in Nederland nog 926.000 mkb-bedrijven waren.

Het grootste deel van het midden- en kleinbedrijf (mkb) bestaat uit zzp'ers. Met ruim 1,25 miljoen is het aantal zelfstandigen bijna verdubbeld sinds 2014, blijkt woensdag uit cijfers van het CBS.

Mkb-bedrijven hebben minder dan 250 werknemers in dienst. Hieronder vallen zzp'ers, microbedrijven (2 tot 10 werknemers) en klein- en middenbedrijven (10 tot 250 medewerkers).

Het aantal microbedrijven is in de afgelopen tien jaar met ruim 13 procent gegroeid naar ongeveer 258.000. De kleinste groep, het klein- en middenbedrijf, is in tien jaar met 15 procent toegenomen naar bijna 55.000.

Het aantal zzp'ers nam in bijna alle bedrijfstakken sneller toe dan het aantal klein- en middenbedrijven. Zo is het aantal zelfstandigen in het wegvervoer (waaronder bezorgdiensten) meer dan verdrievoudigd. Daarnaast is het aantal zzp'ers in de bouw in de laatste tien jaar meer dan verdubbeld naar ruim 231.000.

Uitzondering is de horeca. Daar steeg het aantal klein- en middenbedrijven juist sneller dan het aantal eenpitters en microbedrijven.

Ook zijn er enkele sectoren waarin het totale aantal mkb'ers wél is gekrompen. Dat geldt onder meer voor de tankstationbranche en de drukkerijsector.

Laatste nieuws