FD: reacties op plan NBA voor uitbreiding bevoegdheden

Het voornemen van de NBA om haar regelgevende bevoegdheden uit te breiden naar accountantskantoren, roept volgens het FD "overwegend kritische reacties op bij experts en de kantoren".

Het FD vroeg het aan hoogleraar en columnist Marcel Pheijffer, die geen meerwaarde ziet in een uitbreiding van de bevoegdheden van de NBA, "integendeel".

Pheijffer vreest dat de NBA bij het stellen van regels voor accountantsorganisaties te zeer zal moeten leunen op de capaciteit en kennis van die kantoren zelf. "Het verleden wijst uit dat het regelgevend proces daardoor te vaak wordt vertraagd en nieuwe regelgeving niet optimaal wordt versterkt, maar afgezwakt."

Mede gezien de kwestie rondom de examenfraudes vindt Pheijffer een grotere rol van de kantoren "maatschappelijk bezien niet geloofwaardig". Bovendien maakt de NBA zelf nog altijd te weinig vaart met thema’s zoals fraude en geheimhouding, aldus Pheijffer.

Collega-hoogleraar Jan Bouwens zegt tegen het FD dat het maar de vraag is of de controlekwaliteit zal verbeteren wanneer de NBA regelgevende bevoegdheden krijgt richting de kantoren. "Enerzijds kunnen kantoren zich nog minder, als ze dat al doen, verschuilen achter individuele accountants. Anderzijds is het aan de AFM om te controleren of kantoren de verantwoordelijke partners de juiste prikkels geven."

Volgens Bouwens is een controle nu teamwerk, maar moet de verantwoordelijk of tekenend partner zich nog wel zelf verantwoordelijk voelen voor de gehele controle en daarbij af en toe even zweten.

Laatste nieuws