Accountant benoemt in aandeelhoudersvergadering vaker fraude en continuïteit

Accountants geven bij hun presentatie in de aandeelhoudersvergadering vaker aandacht aan onderwerpen zoals fraude, continuïteit en duurzaamheid. Thema's zoals cyberrisico's, cultuur en soft controls worden minder vaak besproken. Dat blijkt uit onderzoek van de NBA naar het optreden van de accountant in de aandeelhoudersvergadering (AV). Het onderzoek heeft betrekking op het AV-seizoen 2023 en wordt gepresenteerd bij de start van het nieuwe seizoen van aandeelhoudersvergaderingen.

Accountants moeten in de aandeelhoudersvergadering heldere taal spreken bij het toelichten van hun bevindingen bij de jaarrekening en het bestuursverslag. Dat NBA benadrukte dat in februari 2023, bij de publicatie van een geactualiseerde versie van Handreiking 1118 over het optreden van de externe accountant in de aandeelhoudersvergadering.

De NBA heeft nu onderzoek gedaan naar de praktijk in 2023. Daarvoor zijn de notulen en presentaties van het optreden van de accountant tijdens de AV's van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven geanalyseerd.

NBA onderzoekt optreden accountant in aandeelhoudersvergadering

 

Bron: NBA

Laatste nieuws