Kroes wil oordeel AFM over aankoop aandelen Ajax

Alex Kroes gaat zijn omstreden aankoop van aandelen Ajax afgelopen zomer voorleggen aan de AFM. Dat zegt de algemeen directeur van de Amsterdamse club nadat de raad van commissarissen (rvc) hem heeft geschorst. Kroes heeft, zo meldt de Amsterdamse club, kort voor zijn benoeming 17.000 aandelen gekocht, ter waarde van ongeveer 190.000 euro. Dat is handel met voorkennis, oordeelt Ajax, dat de in maart begonnen directeur wil ontslaan.

"Mijn moreel kompas zegt dat ik mij niet zomaar bij deze beslissing van de rvc kan neerleggen", aldus Kroes in een verklaring op LinkedIn. "Ik zal nu zelfstandig naar de AFM stappen om mijn kwestie voor te leggen om tot een onafhankelijk oordeel te komen."

Kroes zegt dat hij tussen 6 april 2022 en 26 juli 2023 "met stukjes en beetjes" aandelen van Ajax heeft gekocht, oplopend tot 42.500 stuks. Ruim 17.000 aandelen kocht hij kort voor zijn aanstelling op 2 augustus 2023. "Op dat moment was ik nog niet rond met Ajax, maar ik had - door mijn eigen intenties - er een goed gevoel bij", aldus Kroes. "Het leek mij een positief signaal om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen."

"Ik geloof erin dat je vertrouwen uitstraalt naar je medeaandeelhouders en stakeholders als je zelf aandelen koopt en daarmee ook zelf financieel risico loopt. 'Skin in the game" zoals dat heet", aldus Kroes.

Dinsdagochtend werd bekend dat de raad van commissarissen van Ajax de algemeen directeur en directievoorzitter per direct geschorst heeft om "zeer sterke aanwijzingen voor handel met voorwetenschap". De Amsterdamse club zei van plan te zijn de samenwerking "permanent te beëindigen". Kroes betaalde een week voordat naar buiten kwam dat hij de nieuwe directeur zou worden rond de 190.000 euro voor de ruim 17.000 aandelen.

Kroes zegt dat hij "nooit een geheim" heeft gemaakt van het feit dat hij aandelen heeft in de club. "Sterker nog, ik heb in augustus vorig jaar Ajax erop gewezen dat ik dit pakket had en dat ik graag zou horen hoe hiermee om te gaan omdat ik mij de specifieke regels nog niet eigen had gemaakt", aldus Kroes. "Die vraag is tot op heden niet beantwoord." Volgens Kroes heeft de rvc maandenlang de tijd gehad om "alsnog iets te vinden van het feit dat ik deze aandelen heb aangeschaft". Hij zegt er niet op aangesproken te zijn geweest. Ook zouden er geen vragen zijn gesteld.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws