Miljardenimpuls voor behoud techbedrijven

De roep uit de regio Eindhoven dat de overheid meer moet doen om technologiebedrijven zoals ASML en NXP voor Nederland te behouden, lijkt te zijn gehoord. Dat meldt de NOS.

Het demissionaire kabinet legt de laatste hand aan een plan dat ervoor moet zorgen dat zulke bedrijven in Eindhoven willen blijven. Project Beethoven, werd het genoemd. Het kabinet is bereid daar flink geld voor uit te trekken, aldus bronnen tegen de NOS. Maar de onderhandelingen tussen kabinet, bedrijven en de regio gaan tot het laatste moment door, waardoor de bedragen nog niet vastliggen.

Het gaat onder meer om een bedrag van minimaal één miljard euro aan extra geld. Daarnaast is het de bedoeling dat geld dat al gereserveerd was eerder wordt uitgegeven.Het is de bedoeling dat daar bestaande potjes bij de overheid voor ondersteuning van het bedrijfsleven voor gebruikt worden. Alles bij elkaar wordt er financiële ruimte gecreëerd voor een grote impuls voor de regio.

Bronnen zeggen tegen de NOS dat het demissionaire kabinet het aan een volgend kabinet overlaat om verdere maatregelen te nemen, maar nu worden wel de eerste stappen gezet.

In het pakket van het demissionaire kabinet gaat er ongeveer een half miljard euro naar infrastructuur, vooral bedoeld om te investeren in de snelwegen en spoorverbindingen rondom Eindhoven.

Al die bedrijven hebben veel technisch geschoold personeel nodig. Daarvoor maakt het kabinet eenmalig 900 miljoen euro vrij en daarnaast nog een kleine honderd miljoen per jaar. Die bedragen zijn bedoeld voor de Technische Universiteit Eindhoven, die daardoor flink kan groeien. Ook mbo- en hbo-opleidingen in de regio krijgen een deel.

"Als dit inderdaad allemaal klopt, dan is dat fantastisch nieuws", aldus Robert-Jan Smits, bestuursvoorzitter van de TU Eindhoven tegen de NOS. "Van alle universitair opgeleide ingenieurs die werkzaam zijn bij hightechbedrijven in de regio, komt meer dan 80 procent van de TU Eindhoven. Dat maakt het een logische keuze om extra te investeren in de universiteit."

De bedragen liggen nog niet precies vast, omdat er morgen nog wordt gesproken over de impuls voor de regio Eindhoven. De bedoeling is dat er donderdag een klap op wordt gegeven in de ministerraad.

Laatste nieuws