Banken moeten letten op circulaire economie bij financiering

Banken moeten bij het geven van leningen vanaf 2030 nadrukkelijk kijken of een bedrijf circulair werkt. Dat is een van de afspraken die demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, donderdag hebben gemaakt.

Onder meer de drie grote banken ING, ABN AMRO en de Rabobank beloven met de verklaring meer samenwerking met de overheid om over te stappen op een circulaire economie, waarin zoveel mogelijk grondstoffen worden hergebruikt en nauwelijks sprake is van afval. De banken moeten onder meer met nieuwe financiële instrumenten komen die circulaire transacties aanmoedigen, en ze moeten kijken of ze circulaire waarde kunnen meenemen in hun risicomodellen.

De overheid moet intussen zorgen voor een gelijk speelveld, zodat ondernemers die circulair werken niet worden benadeeld ten opzichte van de rest van de bedrijven. Heijnen krijgt ook de taak om stappen te zetten naar een belasting op materiaal in plaats van op arbeid, en om wettelijke obstakels voor een circulaire economie weg te halen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws