Minister stuurt Tweede Kamer appreciatie van de slotrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector

Minister Van Weyenberg (Financiën) stuurt de Tweede Kamer zijn reactie op de slotrapportage 'Druk en Tegendruk' van de Kwartiermakers Toekomst accountancysector.

De minister op LinkedIn: "Eind 2023 presenteerden de Kwartiermakers toekomst accountancysector hun slotrapportage “Druk en tegendruk”. Ze zijn kritisch over het tempo van verandering en vinden dat er meer stappen moeten worden gezet dan tot nu toe gedaan door de accountancysector. Ik vind dit teleurstellend en roep de accountantsorganisaties en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) op om voortvarend aan de slag te gaan met de aanbevelingen. De samenleving mag meer vooruitgang van de sector verwachten. Dit heb ik vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten."

"Met het ingediende wetsvoorstel Wijzigingswet accountancysector wil ik de kwaliteit van de wettelijke controles verbeteren. Accountants zijn straks verplicht om te rapporteren over de kwaliteit van hun wettelijke controles. Ook zullen meer grote kantoren een raad van commissarissen moeten instellen. Deze maatregelen liggen in lijn met de aanbevelingen in het rapport van de kwartiermakers."

"Maar er is meer inzet nodig vanuit de sector zelf. Voor de cultuurverandering staan ze zelf aan de lat. Ik sta achter de aanbevelingen van de kwartiermakers, zoals de modernisering van de beroepsprofielen van accountants en van het opleidingsstelsel. Ook ben ik het met de kwartiermakers eens dat aanvullende wettelijke maatregelen nu niet nodig zijn, maar ik sluit deze niet uit indien de accountancysector de aanbevelingen niet oppakt of de kwaliteit van de wettelijke controle niet verbetert. Ik zal de voortgang kritisch blijven volgen."

Bekijk de Kamerbrief

Laatste nieuws