Bijna alle controles Deloitte volgend jaar met behulp van AI

Deloitte wil dat alle accountants in de Nederlandse controlepraktijk dit jaar gebruik gaan maken van artificial intelligence (AI). Dat moet het werk ook aantrekkelijker maken. Dat meldt het FD.

Tegenover het FD benadrukt Gera Hamer, managing partner audit & assurance bij Deloitte, de grote voordelen van de inzet van AI bij controles. AI dient vooral als taalkundig hulpmiddel, maar kan ook verantwoordingen toetsen op regelgeving.

Het AI-model Headstart is een taalkundig model gebaseerd op ChatGPT. Deloitte schonk bij de inzet extra aandacht aan privacy, informatiebeveiliging en kwaliteit, aldus het FD. Ook de andere big four-kantoren experimenteren met de inzet van AI, maar gebruiken dit nog niet in de praktijk.

Volgens Hamer maakt de inzet van AI het werk "aantrekkelijker en uitdagender, en het gebruik scheelt heel veel tijd", aldus Hamer tegen de krant. Deloitte gaat het gebruik van AI in de zomer herijken en het gebruik ervan verder stimuleren. Dit jaar moet Headstart bovendien worden geïntegreerd met het internationaal binnen Deloitte veelgebruikte AI-programma PairD.

Uiterlijk in het jaarcijferseizoen 2025 moeten alle accountants binnen de Nederlandse organisatie van Deloitte Headstart inzetten bij het controlewerk. Volgens Deloitte werkt circa de helft van alle achtduizend medewerkers al met het programma ook in de fiscale- en adviespraktijk.

Hamer erkent dat de inzet van AI nog niet de oplossing is voor het tekort aan accountants, omdat de hoeveelheid werk nog steeds groeit.

Ook in de toekomst blijft AI vooral een hulpmiddel, "de accountant blijft achter het stuur zitten en moet kritisch nakijken", aldus het FD. Volgens Hamer houdt de accountant dankzij AI wel "meer tijd over voor complexere zaken".

Laatste nieuws