Inflatie eurozone zakt terug tot 2,6%

De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming.

De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

De inflatie nam iets minder sterk af dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een afkoeling tot 2,5 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,6 procent.

De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 3,1 procent. In januari bedroeg de kerninflatie nog 3,3 procent.

De inflatie in de eurozone is na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) flink afgenomen vergeleken met het hoogtepunt van bijna 11 procent in 2022.

Binnen de ECB wordt dan ook druk gedebatteerd over wanneer de centrale bank kan gaan beginnen met het verlagen van de rente, nu de inflatie het doel van 2 procent nadert. De meningen lopen daarbij uiteen van een eerste renteverlaging in april of in juni. Bij de vergadering van volgende week zal de ECB de rente naar verwachting nog onveranderd laten.

Het CBS kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. In Nederland stegen de prijzen volgens de Europese rekenmethode in februari met 2,7 procent. In januari was dat 3,1 procent.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws