AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar record

Het grote enthousiasme bij beleggers voor AI zorgt voor nieuwe records op Wall Street. De beurs in New York is met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

Nvidia was aan het einde van de handelsdag uiteindelijk ruim 16% meer waard. Daarmee liep de beurswaarde met 277 miljard dollar op. Het was nog niet eerder voorgekomen dat een bedrijf er in een handelsdag zoveel aan beurswaarde bijkreeg.

Nvidia is momenteel 's werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor AI. Het bedrijf zag de omzet afgelopen kwartaal met 265 procent oplopen vergeleken met een jaar eerder. Daarbij verwacht het bedrijf dat de omzet in het lopende kwartaal weer verder zal toenemen.

Volgens topman Jensen Huang blijft Nvidia volop profiteren van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen. Zelf profiteerde hij mee van het succes, want hij heeft een belang van meer dan 3 procent in zijn bedrijf. 

Andere belangrijke spelers op het gebied van AI zoals Advanced Micro Devices (AMD) en Arm gingen mee omhoog en wonnen tot bijna 11 procent. Ook veel andere techbedrijven werden hoger gezet. Uiteindelijk eindigde techgraadmeter Nasdaq 3 procent hoger op 16.041,62 punten. De brede S&P 500-index steeg met 2,1 procent tot 5087,03 punten en de Dow-Jonesindex steeg 1,2 procent naar 39.069,11 punten.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws