PCAOB wil extra onderzoek naar examenfraude in Nederland

De Amerikaanse toezichthouder PCAOB wil nog diepgaander onderzoek naar de examenfraude bij Nederlandse accountantskantoren. Dat meldt het FD.

Marc Hogeboom, die eerder vanwege de kwestie aftrad als Head of Assurance bij KPMG, is per 1 januari 2024 ook vertrokken bij KPMG.

De AFM heeft in 2022 ook bij de Amerikaanse toezichthouder PCAOB melding gemaakt van de examenfraude in Nederland. De PCAOB deelde eerder flinke boetes uit aan kantoren die hierop betrapt werden.

Het FD meldt dat de PCAOB wil dat de oob-kantoren, naast onderzoek over de jaren 2017-2022, ook onderzoek doen naar 2023. Dit zou volgens het FD mogelijk verklaren waarom nog geen van de kantoren hun onderzoeken heeft gepubliceerd.

Marc Hogeboom trad in juli 2023 al terug als head of assurance, maar bleef nog wel aan als partner bij KPMG. Het interne onderzoek naar de examenfraude nadert volgens KPMG zijn conclusie, aldus KPMG in het onlangs verschenen transparantieverslag.

"Naar aanleiding van het onderzoek is besloten dat Marc Hogeboom, voormalig head of assurance en partner, per 1 januari 2024 is teruggetreden als partner", aldus KPMG.

Naar aanleiding van de examenfraude bij KPMG verzocht de AFM eind 2022 alle oob-accountantskantoren intern onderzoek te doen naar mogelijke examenfraude.  Na KPMG maakte ook Deloitte bekend examenfraude op het spoor te zijn, waarna rvb-lid Rob Bergmans opstapte.

Laatste nieuws