ING verwacht lager groeitempo zakelijke dienstverleners

De vraag naar zakelijke diensten wordt in 2024, net als vorig jaar, getemperd door economische groeivertraging. Ruim de helft van de zakelijke dienstverleners kampt met een tekort aan arbeidskrachten en ziet de werkdruk oplopen. Ook accountants werden duurder. Na twee jaar van sterke volumegroei in de zakelijke dienstverlening (onder meer adviesbureaus, accountants, schoonmaak- en uitzendbedrijven), lag het groeitempo in 2023 met circa 2% aanmerkelijk lager, aldus een sectoranalyse van ING. Door de stagnerende economische groei nam de vraag naar zakelijke diensten minder snel toe.

In 2024 verwacht ING een verdere groeivertraging voor zakelijke dienstverleners, onder meer doordat bedrijven naar verwachting terughoudend blijven met investeringen. 

ING kwam eind januari al met een aparte sectorupdate over de accountancy. De accountancy volgt ook in 2024 een stabiel groeipad, met een verwachte volumegroei van circa 2,5%. De komende jaren neemt de vraag naar accountants- en adviesdiensten verder toe, door extra werkzaamheden voortvloeiend uit nieuwe regelgeving zoals duurzaamheidsrapportages en meer focus op fraude en continuïteit. Private equity kan de accountancysector helpen bij de noodzakelijke innovatie, aldus ING.

Vorig jaar stegen de tarieven voor accountantsdiensten gemiddeld met 5,5%. ING verwacht dat de tarieven voor accountantsdiensten dit jaar opnieuw zullen stijgen, met ten minste drie procent.

ING-sectoranalyse Services: 'Lager groeitempo zakelijke dienstverleners in 2024'

Laatste nieuws