WSJ: Topman OpenAI wil biljoenen ophalen voor chipsector

Topman Sam Altman van OpenAI wil biljoenen dollars ophalen om de wereldwijde halfgeleiderindustrie opnieuw vorm te geven. Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met verschillende investeerders, meldt The Wall Street Journal.

Altman hoopt daarmee een oplossing te vinden voor de grootste uitdagingen waarmee de snelgroeiende sector van kunstmatige intelligentie (AI) wordt geconfronteerd. Zo wil hij het tekort aan geavanceerde computerchips, die nodig zijn om grote taalmodellen zoals ChatGPT aan te drijven, aanpakken. Altman heeft volgens de krant ontmoetingen gehad met hoge regeringsfunctionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten, evenals met de topman van de Japanse techinvesteerder SoftBank, Masayoshi Son, en vertegenwoordigers van de Taiwanese chipfabrikant TSMC.

Eerder meldden Bloomberg en de Financial Times al dat Altman gesprekken heeft gevoerd met investeerders over financiering van een netwerk van chipfabrieken. Door een netwerk van eigen chipfabrieken op te zetten, kan Altman zorgen voor zekerheid bij leveringen van halfgeleiders voor AI en kan de afhankelijkheid van AI-chips van Nvidia worden verminderd.

Volgens The Wall Street Journal heeft Altman het idee geopperd om de komende jaren tientallen chipfabrieken te bouwen met geld van investeerders uit het Midden-Oosten, en vervolgens TSMC te betalen om ze te bouwen en te exploiteren. Veel landen hebben al eigen plannen onthuld om de binnenlandse chipproductie te ondersteunen. De financiële steun die zij hebben geboden verbleekt echter in vergelijking met de enorme sommen geld die Altman met investeerders heeft besproken.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws