Rabobank profiteert flink van langzaam oplopende spaarrente

Rabobank heeft afgelopen jaar flink geprofiteerd van de langzaam oplopende spaarrente. De rente die Rabobank ontving, nam sneller toe dan het bedrag dat de financiële instelling zelf moest uitkeren, waardoor de nettowinst bijna verdubbelde.

Rabobank maakte zo'n 4,4 miljard euro winst, tegenover 2,4 miljard euro een jaar eerder. Rabobank was ook meer kwijt aan allerlei kosten (plus 9%), maar de extra inkomsten waren ruim voldoende om dat te compenseren. Vooral aan personeelskosten was Rabobank afgelopen jaar flink meer kwijt, iets waarvan het bedrijf verwacht dat dat ook de komende tijd nog zo blijft.

Financieel directeur Bas Brouwers zegt te verwachten dat de bank zo'n winstsprong niet snel herhaalt. "Dit was een uitzonderlijk goed jaar. De rente is nog nooit zo snel, zo hard gestegen. Dat is superuitzonderlijk. Je kunt ook zeggen dat dit een snel herstel is van de afgelopen jaren waarin de rente-inkomsten enorm onder druk stonden, maar dit herstel zal niet op dit niveau aanhouden. We denken dat dit een piek is geweest."

Brouwers schat dat de rente-inkomsten dit jaar met zo'n 5 tot 6% dalen, na een stijging van meer dan een kwart in 2023. "De spaarrentes zijn verhoogd en de marktrentes dreigen weer naar beneden te gaan", licht de directeur de kentering voor de bank toe. Over de gevolgen voor de winst wilde hij zich niet uitlaten, omdat dit van veel zaken afhankelijk is.

Topman Stefaan Decraene geeft aan dat een verdere verhoging van de spaarrente er vooralsnog niet in zit. "Wij volgen de evolutie van de rente. Als de inflatie onder controle blijkt te zijn, verwacht iedereen eerder een rentedaling. Wij volgen dat en sturen waar nodig bij." Rabobank geeft nu op tegoeden tot 20.000 euro 1,7% rente.

 

Bron: ANP

Meer over


Laatste nieuws