Afzetprijzen industrie zetten daling voort

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in oktober gemiddeld 5,3% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de zevende maand op rij dat de afzetprijzen dalen, aldus het CBS. Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 3,1%.

In april daalde de prijzen voor het eerst in ruim twee jaar. Sinds juli 2022 laat de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.

De afzetprijzen van de industrie hangen vooral nauw samen met de olieprijzen en die zijn afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Zo kostte een vat ruwe Brentolie in oktober bijna 84 euro. Dat was ongeveer 12% minder dan een jaar eerder. In september kostte een vat Brent 86,50 euro, bijna 5% minder dan een jaar eerder.

In de helft van de bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in oktober wel hoger dan een jaar eerder. Vooral in de autosector en machine-industrie namen de prijzen toe. Producten in de aardolie-industrie waren ruim 18% goedkoper dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met 16 procent door de lagere olieprijzen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws