Inflatie eurozone neemt sneller af dan verwacht

De inflatie in de eurozone is in november verder afgenomen tot 2,4% op jaarbasis, van 2,9% in oktober. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen. De inflatie nam sterker af dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een inflatie van 2,7%.

Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in het eurogebied zelfs met 0,5%. Hier werd gerekend op een daling met 0,2%. Ook de zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 3,6%. In oktober bedroeg de kerninflatie nog 4,2%.

De inflatie in de eurozone is na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) inmiddels flink afgenomen ten opzichte van het hoogtepunt van bijna 11% een jaar geleden. Vorige maand hield de ECB al voor het eerst de rente ongewijzigd na een recordreeks van tien verhogingen op rij. Door de leenkosten te verhogen, hoopt de ECB de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van 2%.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws