Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

Tot nu toe hebben particuliere spaarders minder snel geprofiteerd van de renteverhogingen dan zakelijke klanten. "Maar wij verwachten dat dit proces nu zal versnellen", aldus Enria in een interview met Duitse media ter gelegenheid van zijn afscheid eind dit jaar.

Vanuit de politiek in meerdere Europese landen klinkt kritiek op de manier waarop banken met de rentes op spaargeld omgaan. Die stegen niet zo hard als de rentetarieven van de Europese Centrale Bank, wat bijdroeg aan recordwinsten voor grote financieel dienstverleners. In Nederland onderzoekt de Autoriteit Consument & Markt na vragen van demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag de ontwikkeling van spaarrentes en de concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt.

Banken wijzen er op hun beurt op dat de winsten goed zijn voor de eigen buffers. Daarnaast hebben ze jarenlang te kampen gehad met historisch lage rentes in de eurozone, die hun winstgevendheid onder druk zetten.

 

Bron: ANP

Meer over


ECB

Laatste nieuws