Een op twintig bedrijven noemt schulden problematisch

Een op de twintig bedrijven in Nederland vindt de eigen schulden problematisch. Kleinere bedrijven maken zich het vaakst zorgen over de schuldenlast. Dat maakt het CBS op uit een enquête bij bedrijven.

Waar van alle bedrijven 5% met problematische schulden te maken zegt te hebben, is dat bij bedrijven met maximaal 50 werknemers 8%. Bij grote bedrijven, met minimaal 250 werknemers, zijn er bij slechts 3% zorgen over het terugbetalen van alle schulden.

Volgens het CBS zijn de problematische schulden bij bedrijven niet afgenomen, maar ook niet gestegen in vergelijking met een half jaar geleden. Maar het Nederlands Comité voor Ondernemerschap spreekt over "problemen onder de motorkap" in zijn gelijktijdig uitgebrachte jaarverslag over het midden- en kleinbedrijf.

"Stijgende kosten belemmeren ruim de helft van de ondernemers in de bedrijfsvoering. Hoewel het aantal opheffingen licht krimpt, neemt het aantal faillissementen sterk toe - al is het aantal nog niet zo groot als in het vorige decennium", staat in het jaarbericht. Onder andere de hogere kosten voor energie en personeel zijn volgens het comité een probleem bij het mkb. Ook het terugbetalen van belastingschulden, vaak een gevolg uit de coronapandemie, zou voor moeilijkheden zorgen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws