Honderden invallen in groot Europees btw-fraudeonderzoek

De autoriteiten hebben in een onderzoek naar btw-fraude vorige week in meerdere Europese landen invallen gedaan. Daarbij is voor honderdduizenden euro's aan geld, auto's en apparatuur in beslag genomen en zijn vier mensen aangehouden. Ook in Nederland werden invallen gedaan. Dat meldt het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) woensdag.

Door de fraude is volgens EPPO voor ruim 200 miljoen euro aan belastingen en douaneheffingen ontdoken. Bij het onderzoek waren ruim driehonderd functionarissen betrokken, onder meer van de Nederlandse FIOD. Er werden tweehonderd doorzoekingen gedaan. 

De vermoedelijke fraudeurs zouden mensen met een Chinees paspoort zijn die goederen uit dat land importeerden naar EU-landen. Er werden vervalste facturen opgemaakt waarop een veel te lage waarde werd vermeld voor de spullen die werden ingevoerd. Het ging om textiel, schoenen en kleine elektronica. Ook werd volgens EPPO geknoeid met een speciale importprocedure voor doorvoer binnen de EU. Het Europees OM zegt dat gebruikgemaakt werd van een "enorm netwerk van tussenpersonen", vooral in Nederland, Duitsland en België.

De aangehouden personen zitten volgens het Europees OM momenteel in hechtenis. In Nederland zijn geen mensen opgepakt, aldus een woordvoerster van het EPPO. Volgens haar vond het onderzoek vooral in Duitsland plaats.

De FIOD deed in Nederland onderzoek bij bedrijven die mogelijk medewerking hebben verleend aan de fraudeurs, aldus de woordvoerster. Van die bedrijven zijn ook documenten opgevraagd. Details over de organisaties kan de woordvoerster niet geven.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws