Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen

DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", aldus Rutte. Maar veel partijen in de Tweede Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

Op woensdag, de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, werd duidelijk dat vrijwel alle partijen meer willen doen: ofwel voor de armste huishoudens ofwel voor middeninkomens. Maar de plannen liepen nogal uiteen. Hoewel er een meerderheid lijkt voor het tegenhouden van de accijnsverhoging op brandstof, zijn de fracties die dit willen het er nog niet over eens hoe dit te betalen.

Het is de vraag hoeveel ruimte het kabinet ziet voor aanpassingen. Hoe dan ook zal Rutte willen dat elk plan wordt voorzien van een voorstel om het te financieren. Op Prinsjesdag waarschuwde hij bovendien voor eventuele onvoorziene gevolgen van grote aanpassingen. De demissionair premier vreest voor schade aan de economie, bijvoorbeeld als ambitieuze plannen worden betaald door de lasten voor het bedrijfsleven omhoog te gooien.

Donderdag besluit de Tweede Kamer ook welke begrotingen nog behandeld zullen worden voor het verkiezingsreces.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws