Forensisch accountant onderzoekt of Ajax overtreding heeft begaan

AMSTERDAM - Een forensisch accountant gaat onderzoeken of Ajax een overtreding heeft begaan door een speler te kopen via een zaakwaarnemerskantoor dat aandelen bezit in een privébedrijf van technisch directeur Sven Mislintat. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

De VEB vindt dat de beursgenoteerde voetbalclub alle schijn van belangenverstrengeling moet voorkomen nu ophef is ontstaan rond Mislintat. 

Volgens de VEB heeft de raad van commissarissen (rvc) van een beursgenoteerd bedrijf de plicht om na te gaan of bestuurders zakelijke relaties hebben en of voldoende is gewaarborgd dat deze relaties buitenspel staan wanneer het mogelijk is dat een bestuurder kan profiteren van de relatie. De bestuurder zelf heeft de plicht om die relaties te melden aan een beursgenoteerd bedrijf. "Die belangen moeten op voldoende afstand zijn geplaatst", aldus de woordvoerder van de VEB.

"Dat de rvc dus niet wist van de zakenrelaties van Mislintat is vreemd. Als er potentie bestaat voor een mogelijk tegenstrijdig belang moet dat onverwijld gemeld worden en moet die mogelijkheid worden weggenomen. Wie controleert deze man? Zeker in de voetbalwereld is dat belangrijk, bijvoorbeeld als het gaat om het betalen van marktconforme bedragen voor transfers en op welke rekeningen geld wordt gestort", aldus de VEB.

Ajax heeft gezegd nader onderzoek te doen naar de zaak en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs. Ook zal een onafhankelijk extern onderzoek worden uitgevoerd door een forensische accountant, aldus Ajax. "Sven Mislintat heeft verklaard volledige medewerking te verlenen, waaronder het delen van alle relevante documentatie."

 

Bron: ANP

Laatste nieuws