34.000 mensen hebben geen belastingaangifte gedaan

APELDOORN - 34.000 mensen hebben dit jaar niet op tijd belastingaangifte gedaan. Een deel van hen riskeert een boete van 385 euro, die kan oplopen tot 5.500 euro.

Voor 8,8 miljoen mensen was 1 mei eigenlijk de deadline voor de belastingaangifte over 2022. Toen waren er bijna 200.000 mensen die te laat waren. Dat waren er twee keer zoveel als een jaar eerder.

De helft heeft inmiddels aangifte gedaan en 68.850 mensen hebben uitstel aangevraagd. 34.000 mensen zijn niet meer in actie gekomen. 1 september was de uiterste dag om aangifte te doen. Er is ook nog een groep van 726.000 mensen die via hun belastingadviseur uitstel heeft gekregen. 

De Belastingdienst stuurt degenen die te laat zijn eerst een herinneringsbrief. 125.000 mensen kregen daarna nog een belletje of een sms'je. Een deel van hen had inmiddels aangifte gedaan. Anderen hadden uitstel aangevraagd of kwamen niet in actie.

Telefonisten van de Belastingdienst hoorden van mensen dat ze krap bij kas zaten en daarom geen belasting wilden betalen. In sommige gevallen kan de fiscus dan hulp bieden.

Of ze nu aangifte hebben gedaan of niet, de Belastingdienst zal de verschuldigde belasting innen. De Belastingdienst maakt uiteindelijk zelf een schatting van iemands inkomen. Naast een boete van minstens 385 euro wordt op basis van die inschatting alsnog een belastingaanslag opgelegd.

Laatste nieuws